Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom upplevs som domningar och pirrande eller stickande i tummen, pek-, lång- och halva ringfingret. Ibland drabbas bara något eller några av dessa fingrar. Smärtor i handen kan också förekomma. Om besvären är påtagliga rekommenderas operation.

Vid karpaltunnelsyndrom ligger en av handens huvudnerver klämd i den kanal på handledens insida där den löper tillsammans med fingrarnas böjsenor.

Så går operationen till

Taket på den kanal som nerven går i delas så att nerven får bättre plats. Operationen genomförs under lokalbedövning. Blodflödet till handen stängs tillfälligt, vilket armen tål under de 10-40 minuter som operationen tar. Det är en rutin vid handkirurgi som förbättrar operationstekniken avsevärt.

Du upplever ett tryck på överarmen som kan vara lite obehagligt första minuten, men som du snabbt vänjer dig vid. Du får ett stort förband som täcker handleden. Ha därför kläder med vida ärmar och räkna med att du inte kan köra bil.

Efter operationen

Det är viktigt att handen hålls ovanför “hjärthöjd” första veckan efter operationen, för att minska smärta och svullnad, samt underlätta läkning och rörlighet. Smärtorna är lindriga och det räcker att ta smärtstillande som Alvedon, Panodil eller Citodon. Som vid alla ingrepp är det viktigt att du inte tar tabletter som innehåller acetylsalicylsyra.

Efter två veckor tas stygnen bort. Ibland behöver man träffa en arbetsterapeut för rådgivning. Normalt blir man sjukskriven i två till tre veckor, men vid tyngre arbete fem till sex veckor.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss via detta formulär för konsultation.