Triggerfinger

Triggerfinger innebär smärta vid försök att räta ut fingret och ofta även öm handflata. Det förekommer också att fingret låser sig helt i böjt läge. Oftast drabbas bara ett finger och vanligast är tummen, men besvären kan uppträda i alla fingrar. Vid svåra besvär som inte hjälps av skena eller läkemedel rekommenderas operation.

Triggerfinger kommer av svullnader på böjsenorna som går genom sentunnlar från handflatan till fingrarna. Svullnaderna gör det svårt för senorna att glida i sentunnlarna, vilket medför svårighet att sträcka fingret. Ett “knäppljud” kan höras vid sträckning – därav namnet Triggerfinger.

Så går operationen till

Taket på den tunnel som senorna går i delas så att senorna får bättre plats. Operationen genomförs under lokalbedövning. Blodflödet till handen stängs tillfälligt, vilket armen tål utan problem de 10-40 minuter som operationen tar. Det är en rutin vid handkirurgi som förbättrar operationstekniken avsevärt.

Du upplever det som ett tryck på överarmen som kan vara lite obehagligt första minuten, men som du snabbt vänjer dig vid. Du får ett stort förband i handflatan. Ha därför kläder med vida ärmar och räkna med att du inte kan köra bil.

Efter operationen

Det är viktigt att handen hålls ovanför “hjärthöjd” första veckan efter operationen, för att minska smärta och svullnad, samt underlätta läkning och rörlighet. Smärtorna är lindriga och det räcker att ta smärtstillande som Alvedon, Panodil eller Citodon. Som vid alla ingrepp är det viktigt att du inte tar tabletter som innehåller acetylsalicylsyra.

Efter två veckor tas förbandet och stygnen bort. Ibland behöver man träffa en arbetsterapeut för bland annat träningsråd. Normalt blir man sjukskriven i två till tre veckor.

Kontakta oss

Ta kontakt med oss via detta formulär för konsultation.